Филтрите за дизелови частици (DPF/FAP) са монтирани на повечето дизелови двигатели от около 2007г., за да намалят вредните емисии на отработени газове и прахови частици в нашата атмосфера. Филтърът е разположен в изпускателната система и улавя саждите, които след това се изгарят при високи температури, като по този начин се регенерира филтърът.

 


Защо се задръстват филтрите за твърди частици?

Има няколко възможни причини за това:

1. Кола, използвана предимно за кратки пътувания или пътуване до работното място – изпускателната уредба не се нагрява достатъчно и саждите няма как да бъдат изгорени.
2. Използва се неправилно моторно масло. Превозните средства, оборудвани с DPF, трябва да използват масло с ниско съдържание на SAPS (сулфанта пепел, фосфор и сяра).
3. Неизправен EGR клапан може да доведе до непълно изгаряне и по-високи емисии на отработили газове.
4. Мръсна горивна система може да не работи ефективно и ще добави повече сажди към филтъра.
5. Повреденият турбокомпресор може да доведе до замърсяване на филтъра с масло.
6. Шофиране с нисък резервоар за гориво. Регенерирането няма да се осъществи с по-малко от 1/4 резервоар гориво.

 

Съществуват различни варианти за регенериране на DPF/FAP филтри:

1. Пасивно регенериране – то се извършва по време на нормално шофиране, но само когато изпискателната система достигне високи температури по време на непрекъснато движение с над 2000 оборота на двигателя.

2. Активно регенериране – то се предизвиква от ECU на превозното средство, когато натоварването със сажди се е увеличило над прага от около 45% във DPF-а. ЕCU на автомобила установява натрупването на частици и при правилните условия на шофиране инжектира допълнително гориво след изгаряне, увеличавайки температурата на изгорелите газове и изгаряйки натрупаните сажди.

3. Принудително регенериране – за съжаление на шофьорите, когато филтрите не могат да бъдат регенерирани по гореописаните методи, трябва да се извърши почистване със сваляне и принудително почистване във сервиз.

4. Софтуеърно премахване – ние НЕ препоръчваме Физическото и софтуерно премахване на филтъра за твърди частици DPF/FAP, защото това може да доведе до допълнителни странични ефекти в работата на двигателя, както и поради факта, че рано или късно в България нещата започват да си идват на мястото и един ден може да е невъзможно да преминете Годишен Технически Преглед и ще се наложи да купувате нов DPF/FAP филтър на цени между 2000-6000лв.

 


Ние от Автосервиз „ДОРЕЛА“ Русе, имаме решание за този проблем.

Предлагаме професионално машинно почистване на запушени DPF/FAP филтри за всички видове леки и лекотоварни автомобили. Процесът на почистване се състой от няколко етапа и отнема до няколко часа. Промиването се извършва, чрез загряване на специален почистващ препарат до температура от 85°C и впръскване под налягане в двете посоки. Различните диапазони в промяната на степента на налягането, както и многократното обръщане на потоците на впръскване, се явяват част от процедурата по премахване на отлаганията от пепел и частици сажди върху повърхностите на филтъра.


Цената за сваляне,почистване и поставяне на DPF/FAP филтри се определя индивидуално при посещение при нас!

 

За да работи по-дълго време DPF/FAP филтъра, ние от Автосервиз „ДОРЕЛА“ Русе, препоръчваме на всеки 20 000 – 30 000км. да почиствате двигателя на Вашия автомобил с водород и да използвате препарати за почистване на горивната система при всяко сервизно обслужване!

© Copyright 2017 | Автосервиз ДОРЕЛА - Русе

Поради влошеното качество на авточастите по окачването, ние от автосервиз "Дорела" дълго време търсихме алтернатива.
Вече можем да предложим на нашите клиенти качествено окачване на достъпни цени.

От скоро единствено ние в гр. Русе предлагаме наистина здраво окачване,
съобразено с българските пътища.

Гаранция на добри цени!
За повече информация се обърнете към нас на тел. 089 862 6794